/ ThinkStock/Getty Images
Затлъстяването е свързано с риск от редица заболявания, но може също да бъде от полза за здравето, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.
 
Ако човек е затлъстял или с наднормено тегло и е хоспитализиран заради инфекциозна болест, рискът от смърт за него ще е наполовина по-малък, увериха датски учени.
 
За целите на изследването Зигрид Грибсхолт и колегите й от отделението по клинична епидемиология в университетската болница в Орхус събрали данни за над 35 000 пациенти, които били настанени в болница заради инфекции между 2011 г. и 2015 г.
 
Десетте най-полезни упражнения, които всеки може да прави

Било проследено дали телесното тегло на пациентите е повлияло върху риска от смърт три месеца след хоспитализирането им. Учените констатирали, че за пациентите, чието телесно тегло е по-ниско в сравнение с показателите за нормално тегло, рискът от смърт е два пъти по-голям, отколкото за хората с нормално тегло.
 
Това изглежда било свързано с неотдавнашна загуба на телесно тегло вследствие на заболяване. Рискът от смърт не се увеличил за пациентите с ниско телесно тегло, които наскоро не са отслабнали.
 
Дъвката и ходенето преборват затлъстяването

Учените били изненадани, че за пациентите с наднормено тегло рискът от смърт бил с 40% по-малък, а за затлъстелите пациенти - с 50% по-малък, в сравнение с хората с нормално тегло.
 
Що се отнася до затлъстелите пациенти, някои фактори, като неотдавнашни промени в телесното тегло или тютюнопушене, имали малък ефект върху риска от смърт. "Наднорменото тегло и затлъстяването са свързани със значително намаляване на риска от смърт", отбелязаха учените.
 
Резултатите от изследването бяха представени на неотдавнашния Европейски конгрес за затлъстяването във Виена.
БТА