/ Thinkstock/Getty Images
Децата се съпротивляват да четат, защото най-често възрастните ги "натискат" да четат книги, които всъщност изобщо не са им интересни, заяви Валентина Стоева от фондация "Детски книги". Според нея младите гледат по съвсем различен на света и искат да намират отговорите на своите въпроси в четивата си.

Децата, които растат сред книги, печелят повече като големи

"Възрастните им дават книгите от своята младост, класика, а малките искат нещо, което им е интересно на тях", каза Стоева. По думите й проблемът идва и от разликата в езика на четивата. Повечето от младите днес живеят в града, някои от тях изобщо нямат село и не им е ясно какъв е животът там, как да разберат нещо, което нито познават, нито ги интересува, каза Стоева. Според нея същият проблем се среща и в училище.

Увреждат ли детските мозъци "Игра на тронове", Хари Потър и "Игрите на глада"?

Произведенията в учебната програма са чудесни като литературознание, като история на литературата, но всъщност не дават отговори за света на съвременните деца и затова повечето изобщо не обръщат внимание на т. нар. задължителна литература през лятото, посочи Стоева.

Трите най-продавани книги в Amazon

При формиране на вкус към четенето ролята на бащата е много важна според всички съвременни световни изследвания, допълни тя. По думите й, когато майката чете на малчугана тя задава повече "учителски" въпроси, защото се стреми да научи хлапето на всичко, което тя самата знае.

к
Thinkstock/Getty Images

Когато бащата чете, той няма тази обремененост, и всъщност помага да се развие абстрактното мислене и въображението на детето, допълни Стоева. Тя уточнява, че заради хлапетата си, към книгите трябва да посягат и татковците, които нямат интерес към литературата. Ако иска да помогне на собственото си дете, трябва да започне да чете приказки, а току-виж му станало интересно и самият той може да започне да търси книгите, обясни Стоева.
 
БТА