Започва академичната година във възстановения Медицински факултет на СУ
Започва академичната година във възстановения Медицински факултет на СУ / netinfo

Ще бъде открита академичната година във възстановения Медицински факултет на Софийския университет (СУ), съобщиха от пресцентъра на висшето училище.

Церемонията ще бъде от 11.00 часа в аулата на болницата "Лозенец".

Основите на висшето медицинско образование в България се полагат с приемането на Закона за създаване на медицински факултет към СУ, припомнят от висшето училище. Той е гласуван на 10 ноември 1917 г. от 17-то Народно събрание. С постановление 21 на цар Фердинанд влиза в сила и е вписано в правителствената "Бяла книга" на 22 ноември 1917 година. През същата година започва да работи и библиотеката на факултета.

Първата лекция във факултета е изнесена на 10 април 1918 година. Първият випуск се състои от 98 души - 83 мъже и 15 жени. Професор Иван Киров, известен специалист по уши, нос и гърло, е първият декан на факултета. Сред първите преподаватели са имената на професорите - Васил Моллов, Стоян Киркович, Парашкев Стоянов, Стойко Петров, Константин Пашев, Атанас Теодоров.

През 1950 г., съгласно указ 246 на Президиума на Народното събрание, се създава Медицинска академия. По този начин Медицинският факултет е изваден от структурата на СУ. Дейността му е окончателно преустановена през 1951 година.

През пролетта на 2003 г. по предложение на ректора на СУ проф. Боян Биолчев Академичният съвет взема решение да възстанови Медицинския факултет. На 1 октомври същата година Академичният съвет гласува и "Проект за разкриване на ново основно звено в СУ - факултет по медицина".

Правителството на Симеон Сакскобургготски приема на 19 декември 2003 г. постановление 316. То гласи, че се открива Медицински факултет в структурата на СУ с учебно-клинична база в болница "Лозенец".

Занятията на първия випуск на възстановения Медицински факултет ще започнат на 2 октомври 2007 г. - след официалното откриване на факултета, посочват от висшето училище.