/ DarikNews.bg, архив
Седмокласниците работят по Вариант 2 на изпита по български език
Разказът „Албена” на Йордан Йовков е произведението, по което работиха зрелостниците на днешната матура по български език и литература. Откъс от романа „Войната на таралежите” на братя Мормареви пък е текстът, по който седмокласниците пишат преразказ.
 
Зрелостник отишъл на матура с газов пистолет


Засега няма сигнали за изтичане на информация или други нередности на днешните изпити по български език и литература, заяви за Дарик експертът от просветното ведомство Милена Иванова. Образователният министър Красимир Вълчев не присъства на тегленето на вариантите тази сутрин, защото имал важен ангажимент.

Тази сутрин в 9.00 ч. журналистът от БНТ Елиана Димитрова изтегли Варинат 2, по който работят на изпита по български език и литература от Националното външно оценяване за седмокласниците, който започна в 10.00 ч.
 
Зрелостниците се явяват на матура, седмокласниците - на външно оценяване

Образователният министър Красимир Вълчев не присъства на тегленето, защото имал важен ангажимент.
 
Изпитът на седмокласниците включва два модула, по 60 и по 90 минути. Въпреки че вторият не е задължителен, от просветното ведомство съветват учениците да не бързат да излизат, а да опитат да работят и по него.

Истински "Биг брадър" на матурите: Наблюдават изпита в реално време

Днес се провежда и Държавният зрелостен изпит по български език и литература за дванадесетокласниците, който започна в 8.00 ч.

В 5.15 ч. беше генериран изпитният вариант за него. На 41-ви въпрос се падна вариант номер 24. В 12.00 ч. стана ясен и авторът, скрит зад този въпрос - Йордан Йовков с разказа "Албена".

До този момент няма сигнали за нарушения - за купуване или за продаване на матури, каза Евгения Костадинова - директор на Дирекцията "Съдържание на предучилищното и училищното образование" в МОН.

На държавния изпит по български език и литература са се явили 48 154-има зрелостници. Това са 96% от зрелостниците, които са допуснати до матурите. Седмокласниците, които полагат изпит от Националното външно оценяване са над 57 000.

След 15.30 ч. на сайта на министерството ще бъдат публикувани изпитните варианти и ключ с верните отговори и за двата изпита.