/ БГНЕС
Държавният зрелостен изпит по български език и литература и националното външно оценяване за седмокласниците по същия предмет се провеждат днес. Матурата за зрелостниците започва в 8.00 ч., а изпитът за седмокласниците - в 10.00 ч.

Учениците да се явят най-късно 15 минути преди началото на изпита в залите, където са разпределени, а по-добре и по-рано. Да носят ръчен часовник, за да могат да се ориентират във времето, съветват от просветното ведомство. При влизане в залите трябва да представят документ за самоличност и служебната бележка, с която са допуснати до изпита.

Ето какво трябва да знаем за матурата
 
В 5.15 ч. тази сутрин в Министерството на образованието журналистът от България он еър Виктор Борисов натисна клавиша на компютъра, който генерира изпитния вариант за зрелостниците от над 11 700 000 възможни комбинации. На 41-ви въпрос се падна вариант номер 24, но авторът и произведението, скрит зад него, ще станат ясни след 12.00 ч., уточниха от ведомството.
 
В 9.00 ч. ще бъде изтеглен и един от трите възможни варианта за изпита от Националното външно оценяване за седмокласниците, който също се провежда днес, но започва в 10.00 ч.

Държавният зрелостен изпит по български език и литература е разделен на три модула, като първите два са по 60 минути, а третият - 120 минути. Излизането от залата ще бъде разрешено едва след приключване на работата и предаването на отделния модул, напомнят от Министерството на образованието. А когато модулът е с продължителност 120 минути, ще може да се излиза чак след първите 90.
 
Безпрецедентни мерки за сигурност срещу преписвачите на матурите

Зрелостниците пишат задължително с черен химикал. Те трябва да носят документ за самоличност и служебната бележка, с която са допуснати до изпита.
 
Матурите се провеждат в 4 астрономически часа, като за учениците със специални образователни потребности са предвидени допълнително още 2 часа. Резултатът от изпита се оценява с максимум 100 точки. После те се трансформират в оценка, според определена скала, и тя се вписва в дипломата на зрелостника.
 
Матурите ще се проверяват само онлайн

Освен матурата за 12 клас, ще се проведе и национално външно оценяване за седмокласниците по български език и литература. То започва в 10.00 ч. и включва два модула, по 60 и по 90 минути. Въпреки че вторият не е задължителен, от просветното ведомство съветват седмокласниците да не бързат да излизат, а да опитат да работят и по него.

Седмокласниците да носят служебната бележка, указваща мястото за явяване на изпита и документ за самоличност. При национално външно оценяване се пише със син химикал, припомнят от министерството на образованието.
 
След 15.30 ч. на сайта на министерството ще бъдат публикувани изпитните варианти и ключ с верните отговори и за двата изпита.