Вълчев се срещна в Япония с откривателя на озоновата дупка
Вълчев се срещна в Япония с откривателя на озоновата дупка / netinfo

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев е на официално посещение в Япония, за да участва в световния форум "Науката и технологиите и бъдещето на човечеството". Това съобщи пресцентърът на българското министерство на образованието и науката.

Конференцията на 5 и 6 октомври в град Киото бе открита от министъра на образованието и науката на Япония г-жа Сейко Нода, с която се срещна българският министър на образованието.

Във форума участваха министри на науката от цял свят и много нобелови лауреати. Сред тях беше и един от двамата откриватели на озоновата дупка - Марио Молина, с когото министър Даниел Вълчев също се срещна.

На форума бяха обсъдени теми за развитието на науката и технологиите, за влиянието на информационните и комуникационните системи върху развитието на обществото, както и за науката и технологиите в услуга на здравето.

Вчера Даниел Вълчев се срещна и с д-р Юкио Сакабе, директор на Центъра за изследвания и развитие в Киото. През септември 2008 г. японският учен посети България, за да се запознае научните изследвания в областта на нано-технологиите у нас.

Българският вицепремиер и министър на образованието е на посещение в Токио. Той присъства на тренировка по карате в клуб по Киоко шин-кай. Президентът на Световната федерация по Киоко шин-кай карате сенсей Шокеи Мацуи официално връчи на министър Вълчев черен колан 3-ти дан, придружен с паспорт.Сенсей Мацуи поздрави министъра на образованието и науката с факта, че двата най-силни клуба в България по киоко шин-кай карате са в родния му град Варна, се казва в съобщението на пресцентъра на министерството на образованието и науката.