Връчиха 51 златни медала на изложители на Пловдивския панаир
Връчиха 51 златни медала на изложители на Пловдивския панаир / netinfo

32 български и 19 чуждестранни изделия получиха златните медали на 63-тия есенен технически панаир в Пловдив на тържествена церемония в зала „България” в Конгресния център. За първи път панаирен „Оскар” бе присъден за нанотехнология за четене на шифровани маркировки на софийската фирма „КЕЙТ” ООД.

По два златни медала, от общо девет за български фирми в раздела Машиностроене, спечелиха фирмите „Дибос” ЕООД Дупница и „Спарки Елтос” АД Ловеч, а от четирите медала за кари три останаха в Пловдив за „Балканкар Рекорд”, „Херку” и „Димекс Трейдинг”. Фирма от Молдова, страната която участва за първи път в Международния панаир, спечели златен медал в раздел Енергетика и Екология, технологии и управление на водите. За първи път селска фирма спечели златен медал на изложение-„ГИПС” АД село Кошава.

Присъдени бяха три нови приза, учредени тази година. Те са за: изобретение внедрено в практиката, за иновационен продукт и за действащ патент. Националната асоциация за дизайн и реклама връчи две награди за дизайн на щанд и индустриален дизайн. В журито, което разгледа сто номинирани изделия, са включени три министерства, две държавни агенции, девет бизнес сдружения и шест фирми.

Златните медали в отделните раздели връчиха министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, изпълнителният директор на Панаира Георги Гергов, заместник-министърът на транспорта Георги Петърнейчев, областният управител на Пловдив Тодор Петков, главният редактор на вестник „Труд” Тошо Тошев, заместник-председателят на Българска търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, председателят на Държавната агенция за метрологичен и технологичен надзор Олга Манофова.

Други новини от Пловдив