Внучката на Кръстьо Сарафов с изложба в галерия София прес
Внучката на Кръстьо Сарафов с изложба в галерия София прес / netinfo

До 10 ноември ще продължи изложбата на Сирма Сарафова-Ораховац в галерия "София прес", съобщи кураторът Олимпия Николова.

Това е второто самостоятелно представяне на художничката, която е внучка на големия български актьор Кръстьо Сарафов. Тя е родена в София през март 1937 г. Възпитаничка е в първия випуск на Художествената гимназия, а след това с отличие завършва класа по живопис на проф. Илия Петров в Художествената академия в София. Нейни творби има в много частни колекции в България, Гърция, Аржентина, Франция, Холандия, Англия, САЩ, Германия и Япония.

По думите на Олимпия Николова нетипична и без аналог в българската пластична култура, Сирма Сарафова застава заедно до имена като Реноар, Сезан, Пикасо, Люрса, Кирхнер и Паскен с дългогодишното си присъствие в залите на "Макс Болаг Галерия" в Цюрих, Швейцария.

Във втората си изложба авторката остава вярна на собствената си артистична линия на поведение. Представя натюрморти, пейзажи и интериори, създадени през различни периоди от нейния живот. Работи от натура, като постепенно редуцира всичко второстепенно и несъществено, улавяйки "душата" на творческото състояние.