/ БГНЕС
Властта почете паметта на легендарния полковник Борис Дрангов
96455
Властта почете паметта на легендарния полковник Борис Дрангов
  • Властта почете паметта на легендарния полковник Борис Дрангов
Властта отдаде почит пред подвига на легендарния полковник Борис Дрангов.
 

БГНЕС


В парка на военната академия "Георги С. Раковски" президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев откриха паметник на полковник Дрангов.
 
Държавният глава Румен Радев подчерта, че полковник Дрангов е еталон за родолюбие.

"Българската армия помни хиляди доблестни офицери, но делото на един от тях прелита като метеор през нейната славна история и ни огрява със своята светлина и днес", каза президентът.
 
"Блестящ стратег и пълководец, изключителен оратор и педагог, полк. Дрангов се превръща в еталон за родолюбие, за храброст и мъжество, за висок морал и благородство. Той е олицетворение на силния, непреклонен борбен дух на българина", заяви още държавният глава пред паметника.
 
БГНЕС


Председателят на парламента Цвета Караянчева донесе гилза с пръст от кърджалийското село, кръстено на Дрангов и я постави пред паметника.


БГНЕС


Инициативата е свързана с навършването на 145 г. от рождението и 100-годишнината от смъртта на полковника, загинал геройски на Южния фронт на 26 май 1917 г. в края на Първата Световна война. Той няма да бъде победен от смъртта. Това заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова по време на церемонията.
 
Автор на идейния проект за паметника е на архитект д-р Венцислав Йочколвски, а монументът е реализиран от скулпторите Иван и Георги Тодорови. Фигурата на легендарния пълководец е висока 220 см, като се издига от постамент, който е висок 160 см. Статуята е така разположена, че да „гледа“ на югозапад, т.е. към Скопие, където е роден и погребан полковникът.
 

БГНЕС


Мемориалът се намира на западния вход на Военната академия.