Виртуозът Клайдерман ще свири във Варна
Виртуозът Клайдерман ще свири във Варна / снимка: БГНЕС

Пианистът Ричард Клайдерман ще свири във Варна през следващата година. Гостуването му ще бъде кулминацията на Европейския музикален фестивал 2010. Концертът на най-популярния инструментален звукозаписен изпълнител ще бъде на 12 април в зала „Конгресна" на Двореца на културата и спорта. Билетите за събитието, чийто организатор е агенция „Елит мюзик", се пускат в продажба от 15 декември. До 10 януари те ще са на промоционални цени от 30 до 50 лв.

„За нас е голяма чест да представим пред варненската публика един толкова адмириран артист - най-популярния пианист на нашето време. Огромна е и отговорността ни да създадем безупречната организация на концерта, която имена от този висок ранг изискват, заяви мениджърът Мария Кондова.

Роден с името Филип Паже на 28 декември 1953г. , Клайдерман се среща с пианото още в началото на живота си. Предричат му обещаваща кариера на класически пианист. Но скоро след това изненадващо за всички той оставя настрана класическото си обучение и се обръща към съвременната музика - създава рок група. Повратната точка е, когато през 1976 г. записва нежната мелодия „Балада за Аделин".

С това той поставя началото на изключително успешна кариера и от тогава насам отличителният стил на Ричард Клайдерман му носи славата на суперзвезда по целия свят. Днес френският музикант има зад гърба си 1200 мелодии и по думите на един германски журналист „той със сигурност е направил повече за популяризирането на пианото по света от всеки друг от Бетовен насам".

Ричард Клайдерман създава „нов романтичен" стил с репертоар, който съчетава неговите „запазени" оригинали с класическо и поп звучене. Артистът реализира огромни продажби на записи в световен мащаб в размер на 90 млн. броя по последни данни и невероятните 276 златни и 70 платинени компактдиска. Последният му албум, издаден през 2008 г., носи заглавието „30 години по пътя на славата".

Още новини от Варна