Вече 50 години „Пирин пее”
Вече 50 години „Пирин пее” / снимки: DarikNews.bg, Благоевград
Вече 50 години „Пирин пее”
52880
Вече 50 години „Пирин пее”
  • Вече 50 години „Пирин пее”

„Пирин пее” става на половин век. Още от самото му създаване през 1962 г. до днес неотлъчно до събора за народно творчество е видният фолклорист проф. Костадин Динчев, който е жури на празника на народното изкуство.

„Пирин пее” е едно явление, което заслужава нужното внимание, тъй като чрез него  младото поколение може да усети духа на миналото и да очертае по-добро бъдеще. Целта на събора е да се раздвижат народните пластове, да се потърсят скътаните в паметта на по-старото поколение и да изплуват онези форми, които са битували в едно старо патриархално време”, заяви пред Дарик проф. Динчев.

През всичките 50 години съборът показва всички тенденции в обществото. Петият събор през 1985 г. бележи най-големият връх в историята на „Пирин пее”, споделя фолклористът.

Когато става дума за „Пирин пее” говорим за автентичен фолклор, не за фестивал - не защото е мръсна дума, но тя подхожда за друг вид художествена изява, подчерта  той. Според него провеждането на „Пирин пее” през две години фестивилизира фолклорната проява. Освен това изпълнителите търсят акордеона - това е фестивал, не събор. „Изхвърлете акордеона, кларинета и саксофона, защото тези инструменти размазват мелодията, посланието и автентиката на песента”, препоръча той на участниците в тазгодишното издание на събора. И допълни, че „търсим не силни, а стилни изпълнители”.

Юбилейното 50-то издание на „Пирин пее” през  август ще събере отново на поляните край Разлог хиляди почитатели на неувяхващото народно изкуство.

Цялото интервю с проф. Костадин Динчев чуйте в прикачения звуков файл

Други новини от Благоевград