„Вавилон” грабна Златен глобус за най-добър филм
„Вавилон” грабна Златен глобус за най-добър филм / netinfo

Филмът на Алехандро Гонсалес Иняриту "Вавилон" получи наградата "Златен глобус" за най-добър филм. Отличията бяха раздадени на церемония в Лос Анджелис. Според мнозина тези награди са най-точната индикация за това при кого ще отидат Оскарите тази година.

Филмът на Алехандро Гонсалес Иняриту "Вавилон" имаше най-много номинации за "Златен глобус", общо седем, но получи само една награда – в най-важната категория – за най-добър филм. "Този филм е сниман на три континента и на пет езика. Силата на киното е универсална", заяви при получаването на наградата Иняриту. Златният глобус му беше връчен от губернатора на Калифорния Арнолд Шварценегер, който се появи на церемонията с патерици, след като в края на миналата година счупи единия си крак при каране на ски.

Голямата изненада тази година при раздаването на наградите "Златен глобус" се нарича Хелън Мирън. Британската актриса получи два Златни глобуса – по-важният е в категорията за най-добра актриса. Мирън взе наградата там за участието си в "Кралицата". Другият Глобус е за ролята й в телевизионния филм "Елизабет I". Кинокритиците вече са категорични, че Мирън със сигурност ще получи номинация за Оскар за главна женска роля.

Номинацията за Оскар е в кърпа вързана и за Форест Уитекър, сега получил "Златен глобус" за най-добър актьор за филма "Последният крал на Шотландия". Победата на Уитекър остави с празни ръце сочения за фаворит в тази категория Леонардо Ди Каприо. Мнозина предричаха, че наградата ще е за него най-малкото поради факта, че имаше номинации за участието си в два филма - "Кървав диамант" и "От другата страна".

Мартин Скорсезе получи "Златен глобус" за режисура за филма си "От другата страна". Това е вторият Глобус в кариерата на Скорсезе. Със сигурност той ще има номинация и за Оскар, но ситуацията там се усложнява, защото се очаква такава да получи и Клинт Истууд. Досега Скорсезе е бил номиниран шест пъти за Оскар и не е получавал наградата нито веднъж.

"Златен глобус" има и за британеца Саша Барон Коен, който изигра "Борат” в едноименния филм. Коен беше определен за най-добър комедиен актьор. Появата му на сцената предизвика истински смях у зрителите. В дългата си благодарствена реч той говори предимно за тестисите на продуцента на филма, като ги оприличи на два малки "Златни глобуса", а на финала благодари на всеки американец, който все още не го е дал под съд.

Своя "Златен глобус" не успя да получи Принс. Но не защото не му беше присъден, а защото не успя да стигне на време, за да си го прибере, забележете, заради задръстване в Лос Анджелис. Принс беше отличен за песента "The Song of the Heart" към хитовата анимация "Весели крачета". В категорията най-добра песен Принс успя да победи Сийл, Брайън Адамс, Бийонсе и Шерил Кроу.

Наградата за цялостно творчество тази година тя е за холивудската легенда Уорън Бийти.

И така. След Златните глобуси ни предстоят номинациите за Оскар. Те ще бъдат обявени на 23 януари. После ще чакаме да видим кои ще са наградените. Церемонията ще е на 25 февруари. Залозите продължават до тогава.