Светият Синод определи кандидатите за митрополит на Врачанската епархия
Светият Синод определи кандидатите за митрополит на Врачанската епархия / БГНЕС, архив

На извънредно заседание днес Светият Синод на БПЦ-БП е определил между епископите на БПЦ кандидатите за митрополитския избор за овдовялата Врачанска епархия.

В листата с кандидатите са Месемврийски Иаков, Велички Сионий, Драговитийски Даниил, Главиницки Йоан, Браницки Григорий, Белоградчишки Поликарп, Агатополски Йеротей, Мелнишки Герасим, съобщава отделът "Връзки с обществеността" при Св. Синод.

Предстои съгласно Устава на БПЦ-БП наместникът на Врачанския престол - Старозагорският митрополит Киприян, да разпрати с окръжно писмо листата с достоизбираемите епископи до всички епархийски избиратели.

Враца ще има нов митрополит до три месеца

На насроченото си заседание в средата на февруари Св. Синод ще определи дати за Епархийски избор и за Каноничен избор, се посочва в съобщението.

Отбелязва се, че на Епархийския избор, който ще се състои във Враца, избирателите от епархията ще изберат двама от епископите, влезли в листата, събрали повече от половината от гласовете им.

След това на свое заседание Св. Синод ще разгледа изборните книжа и ако Епархийският избор бъде преценен като изрядно проведен, в следващата неделя в параклиса на Св. Синод ще се проведе Каноничният избор, на който митрополитите от Св. Синод с гласуване ще изберат един от двамата епископи за нов Врачански митрополит.