Враца ще има нов митрополит до 3 месеца
Враца ще има нов митрополит до 3 месеца / Дарик Враца - архив

Враца ще има нов митрополит до 3 месеца – такива са църковните правила и това е записано в устава на Българската православна църква. Изборът ще стане между епископите у нас, като в списъка трябва да влязат и последните ръкоположени в епископски сан Яков и Герасим. Тяхната хиротония стана преди десетина дни.

Пълният списък с имената на епископите, между които ще бъде избран бъдещият врачански митрополит ще бъде определен от Светия Синод на Българската православна църква. След това наместникът на врачанска епархия, старозагорският митрополит Киприян, ще изпрати окръжно писмо с имената на тези епископи до всички епархийски избиратели във Врачанско. В същото писмо се определя и датата, на която ще се извърши гласуването от епархийските избиратели за нов митрополит. Той ще се проведе три седмици след изпращането на писмото, след света литургия, в митрополията във Враца.

Епархийските избиратели ще трябва да оградят само две от имената на кандидатите за митрополитския пост. Имената на двамата епископи, получили най-много гласове, ще са тези, между които членовете на Светия Синод ще изберат бъдещия митрополит на Враца. Този избор става в следващата неделя.