Патриарх Неофит отслужи опелото на митрополит Калиник
Патриарх Неофит отслужи опелото на митрополит Калиник / Дарик Враца
Слово на отец Младен Славков
91883
Слово на отец Младен Славков
  • Слово на отец Младен Славков

Българският патриарх Неофит оглави траурното богослужение в памет на врачанския митрополит Калиник. В опелото взеха участие също архиереи от Светия Синод на Българската пра

Патриарх Неофит отслужи опелото на митрополит Калиник
netinfo

вославна църква. На церемонията присъстваха също директорът на дирекция “Вероизповедания” към Министерски съвет Емил Велинов, всички народни представители от врачанска област, областният управител Малина Николова, кметът на Враца Калин Каменов, председателят на общинския съвет Румен Антов, свещеници, монаси и миряни от региона. Опелото се състоя в митрополитския храм “Свети Николай”.

“Блажен е онзи, чиято надежда е в Господа и който полага всичките си упования в силата на Всевишния. Той знае цялата суета на този свят и събира съкровищата си не на тази скръбна земя, а на небесата. Митрополит Калиник бе архиерей, изобилно дарен от Бога с мъдрост и дълголетие, обичан от своето паство и дълбоко ценен от събратя си от Светия Синод. Ще го запомним като човек с твърд и силен характер, със собствен стил и почерк като

църковен администр

Патриарх Неофит отслужи опелото на митрополит Калиник
netinfo

атор и организатор, ревностен във вярата и всеотдаен и всеотдаен към своите миряни. Затова нека днес с едни уста и с едно сърце заедно се помолим на Господа Иисуса Христа да приеме при Себе Си обичния наш владика Калиник и да му отреди място в небесните селения” – каза в траурното си слово патриарх Неофит.

Пред събралото се множество Емил Велинов прочете траурен адрес от министър председателя в оставка Бойко Борисов. Траурни слова поднесоха също отец Младен Славков, дългогодишен свещеник в митрополитския храм във Враца от името на епархийския съвет, областният управител Малина Николова и кметът Калин Каменов.

Гробът на мит

Патриарх Неофит отслужи опелото на митрополит Калиник
netinfo

рополит Калиник е в храма “Свети Николай” във Враца, редом до гробовете на предишните врачански митрополити Константин, Климент и Паисий.

Светият Синод определи старозагорския митрополит Киприян да стане наместник на врачанска епархия. Той ще организира изборите за нов врачански митрополит и ще ръководи епархията до избирането му.