Стрес и срив на имунната система са в основата на появата на алергиите
Стрес и срив на имунната система са в основата на появата на алергиите / netinfo

Стрес и срив на имунната система са в основата на появата на алергиите, каза пред журналисти доц. Тодор Попов, председател на учредената българска секция към Института по алергология в Брюксел. Към тези два фактора се прибавят и всякакъв вид замърсявания в околната среда.

Алергията не е сезонно заболяване. Тя е хронично, системно заболяване, което кара имунната система да реагира необичайно на околната среда, обясни доц. Попов. Броят на хората, страдащи от някаква алергия нараства значително през последните 20 години.

По думите му в световен мащаб всеки четвърти човек е алергичен, а в идните 30 години всеки втори ще страда от някаква алергия. За България няма точни данни колко са страдащите от алергии.

Проблемът с профилактиката на алергиите не е решен в световен мащаб, но се знае, че рискът от алергизиране на детето нараства двойно, ако жената е пушила по време на бременността, обясни доц. Попов. По думите му същият риск съществува и при деца на алергични родители, но все по-често се срещат случаи, в които децата са алергични, а родителите им са напълно здрави.

Няма долна възрастова граница, при която да не могат да се правят кожни тестове, каза Васил Димитров, национален консултант по алергология. По думите му кожните тестове не са опасни за деца. Тестването за някакъв вид алергия не е безплатно за пациента, уточни той.

Алергиите могат да се появят във всяка възраст, но при адекватно лечение могат да се контролират много добре, каза Тодор Попов.