Стотици се събраха в Панагюрище за годишнина от Априлската епопея
Стотици се събраха в Панагюрище за годишнина от Априлската епопея / снимки: БГНЕС, архив

Стотици българи се събраха в Панагюрище за честванията на 137-та годишнина от Априлската епопея.

На мемориалния комплекс „Априлци” беше представен историческият спектакъл-възстановка „Мъжество и саможертва”. Повече от 140 членове на националното дружество „Традиция”, женското дружество „Райна княгиня” и панагюрското читалище пресъздадоха героичните събития от април 1876 г.

Честванията в Панагюрище бяха открити с литийно шествие със светините на Панагюрище - Поибренския сребърен кръст, копие на Главното въстаническо знаме на IV Революционен окръг, ушито от Райна Княгиня, и копие на знамето на Банската чета, изработено от Иванчо Зографина.

В църквата „Свето Въведение Богородично” местни свещеници отслужиха благодарствен молебен. Цветя и венци бяха положени пред „Вечния огън” на мемориала „Априлци” от граждани, представители на обществени организации и на държавни институции.

Стотици се събраха в Панагюрище за годишнина от Априлската епопея
netinfo

Кулминацията на тържествата беше национален митинг-заря на площад „20-ти април”.

„За 137-и път сме се събрали тук, за да прославим великата Априлска епопея и саможертвата на панагюрци, копривщенци, батачани и клисурци”, каза в словото си вицепрезидентът Маргарита Попова. „Тук сме, за да извлечем и съвременните послания от великата Априлска епопея”, посочи тя.

Попова припомни, че пътят на българската свобода преминава през мъжете в расо като Паисий Хилендарски и Софроний Врачански, носещи каузата на просвещението. „Гордея се, че тази вечер с горди панагюрци за 137-и път празнуваме трънливия, но достоен път на свободния човешки дух и на човешкото достойнство”, добави вицепрезидентът.