/ netinfo
Промяна на образованието отдолу-нагоре, агресията в училище и бедността сред децата се очертават като ключови теми за социалните предприемачи
204 са кандидатите в четвъртото издание на ПРОМЯНАТА - най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп в партньорство с фондация Reach for Change България. ПРОМЯНАТА цели да подобри трайно живота на децата в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-доброто и сигурно бъдеще на българските деца.

Нови петима социални предприемачи ще достигнат до финала на конкурса и да получат финансиране, професионални обучения и менторска подкрепа, медийно отразяване и достъп до международна мрежа от социални предприемачи, за да развият своите решения максимално ефективно.

Социални предприемачи от 41 населени места попълниха и подадоха онлайн апликационната форма в тазгодишното издание на конкурса, която беше затворена на 18 юли в 23.59 ч.

Кандидатите са от цялата страна – близо 40% от кандидатурите са подадени от десетки населени места от Северна и Южна България, включително от Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Добрич, Монтана, Сливен, Видин, Ямбол, Шумен и други големи и малки градове, както и няколко села от страната, а 60% са от София.

Преобладаващият брой участници са с висше образование (84%) и както в предишните издания на конкурса, повече от половината от кандидатите (61%) са жени. Социалните предприемачи са от 19 до 72 години, като близо 43% от кандидатите са между 26 и 35 години.

„ПРОМЯНАТА напипва пулса на обществото. За четвърта поредна година даваме гласност и подкрепа на смели социални предприемачи от цялата страна, които предлагат ефективни решения за по-добър живот на децата в България. Темите, по които те работят са много разнообразни, но три от тях се повтарят в най-много кандидатури: необходимостта от промени в началното и средното образование, за да отговаря на съвременните нужди на обществото, агресията в училище, бедността, в която живеят някои деца“, споделя първоначалните си впечатления за участниците Юрий Вълковски, изпълнителен директор на фондация Reach for Change България.

Юрий Вълковски
netinfo


Подадените проекти ще преминат през осем етапа на оценка. Те ще бъдат разглеждани от експерти от водещи неправителствени организации, специалисти от различни отдели на Нова Броудкастинг Груп, представители на ключови институции и на глобалната мрежа на Reach for Change. През септември десетте най-добри кандидати ще бъдат поканени да вземат участие в двумесечна безплатна обучителна програма, която ще им помогне да развият своя бизнес план и да подобрят цялостно своя проект. През ноември чрез интервю с експерти от България и Швеция сред тях ще бъдат избрани петимата финалисти в ПРОМЯНАТА 2017/2018. Публиката отново ще има възможност да гласува за своя фаворит сред петимата в началото на 2018 година.

Всички кандидати ще получат информация дали са преминали първия етап на конкурса в началото на август.

От 2014 г. досега ПРОМЯНАТА помогна на над 13 000 деца в цялата страна, а всяка година NOVA инвестира над 190 000 лв., за да може положителната промяна за децата на България да стане реалност. Освен финансовата подкрепа, всяка година Нова Броудкастинг Груп активно включва своите служители в доброволчески четения, интервюта с кандидатите и финалното жури за избора на големия победител. В допълнение, компанията осигурява медийна подкрепа за всички финалисти, а нейни служители стават техни ментори, за да споделят бизнес опит и да им дадат стратегически съвети.