Стартира национална кампания за профилактика на кожния рак
Стартира национална кампания за профилактика на кожния рак / снимка: Impact Press Group, архив
Стартира национална кампания за профилактика на кожния рак
53169
Стартира национална кампания за профилактика на кожния рак
  • Стартира национална кампания за профилактика на кожния рак

Днес за седма поредна година у нас стартира Националната кампания Евромеланома 2012 за профилактика на кожния рак, организирана от Българското дерматологично дружество. Инициативата е под егидата на Европейската академия по дерматология и венерология. Над 200 специалисти ще прегледат близо 4000 пациенти. Всяка година по време на кампанията се откриват между 180 и 300 нови случая на заболели от най-бързо прогресиращия рак. Слънцето е основният причинител на рак на кожата, именно за това най-застрашени са хората, които имат по-светъл цвят кожа и прекарват много време на слънце. Дерматолозите съветват да бъдем умерени в опитите си да почернеем, било то на слънце или в солариум.

Целта на кампанията е да се насочи общественото внимание към рисковете на кожното здраве, да се установят ранните признаци на увреждане на кожата и да се направи достояние минимумът от мерки, които трябва да се спазват за намаляването на този риск. Доц. Жана Казанджиева от катедрата по дерматология и венерология към Медицинския университет в София препоръчва и при най-малкото съмнение да потърсим мнението на специалист: „Когато една бенка стане асиметрична, когато се променят границите й, когато стане изведнъж няколко цвята, когато си промени цвета, когато диаметърът й се увеличи многократно и когато се надигне нагоре. Това е простото правило, което трябва да внушим на всички пациенти. Категорично се знае, че прекаляването със солариум може да доведе до прекалено натоварване на кожата, оттам до по-ранно остаряване и евентуално до някакъв вид кожен рак. Изобщо за натоварването с ултравиолетови лъчи, всичко зависи от това кой тип кожа сте”.

В рамките на Евромеланома 2012 прегледите ще се извършват в Университетските болници в София, Пловдив, Варна, Бургас и Плевен, в центровете за кожно-венерически заболявания, както и при голям брой частнопрактикуващи лекари.