СО и супермаркетите си подават ръка за по-малко отпадъци
СО и супермаркетите си подават ръка за по-малко отпадъци / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Столичният кмет Бойко Борисов обяви, че подкрепя Министерството на околната среда и водите в действията по обжалване на решението на Софийския административен съд, според което разрешението на РИОСВ за повторно отваряне на сметището в Суходол е невалидно. Кметът беше категоричен, че проблеми с боклука няма да бъдат допуснати.

По-късно Борисов обсъди с представители на големите супермаркети в столицата възможностите за рециклиране и разделно събиране на отпадъците, както и мерките за дисциплиниране на генериращите отпадъци звена.

Заместник столичният кмет Мария Бояджийска акцентира върху Програмата за управление на отпадъци в София, според която до 2011 година количеството рециклирани отпадъци трябва да е 50 процента от генерираните отпадъци.

Сред предложенията на срещата бяха замяната на найлоновите с хартиени торбички, като магазините ще получат отстъпка от такса „смет” при въвеждането им, а също така и провеждане на информационна кампания за разделното изхвърляне на пластмасови бутилки и опаковки. Столичната община ще инициира среща и с производителите на хранителни стоки във връзка с намаляването на количеството генерирани отпадъци.