Режисьорът Андрей Слабаков предложи, ако се забранят тютюневите изделия на екрана, то да се наложат рестрикции и по отношение на слабите жени и шоколада например. Така той реагира на призив на Световната здравна организация за налагане на възрастови ограничения за филмите с тютюнев дим.

„Аз съм възхитен от идеята да се забрани пушенето, обаче трябва да забранят и други неща. Например, в киното трябва да се забрани да се снимат слаби актриси, защото това подвежда жените да спазват диети и води до анорексия. Не трябва да има и дебели хора, които да ядат шоколад", заяви пред Нова телевизия Андрей Слабаков.

СЗО критикува пушенето във филми

„Киното трябва да представя действителността. То трябва да бъде реалистично, да ни показва живота такъв, какъвто е той. А в момента в България, ако става въпрос за българско кино, 40% от хората са пушачи. Тоест, почти половитана от населението пуши повече и в този смисъл казусът е доста сложен - дали киното трябва да отговаря на реалността, или пък да задава модели", заяви социологът Мирослава Радева.

Вчера Световната здравна организация предупреди, че през 2014 година пушенето е видимо в 44% от холивудска продукция и 36% от лентите, подходящи за непълнолетни. От организацията за пореден път отправят призив за сцените с тютюнев дим във филмите и това те да бъдат ограничени за деца.

Източник: Novanews.bg