Силви Вартан пристига в София, за да представи лично своята книга "Мама...". Тя е посветена на майка й Илона, с която певицата има изключително силна емоционална връзка. Двете остават неразделни до смъртта на Илона Вартан, която почина през 2007 г. на 92 години.

Във вълнуващата си изповед Силви Вартан разказва още за детството си в България, за имиграцията на семейството във Франция, за началото на кариерата си на сцената и за идването на световната слава. Книгата излезе във Франция през април. Премиерата на българското издание ще е в клуб "Перото" в НДК от 19.00 часа в присъствието на звездата.

Връчиха на Силви Вартан орден за човеколюбие

Последната визита на Силви Вартан в България бе през април 2014 година, когато тя изнесе грандиозен концерт в зала 1 на НДК, като представи албума си "Силви в Нешвил".

Коя е Силви Вартан?

Тя е родена на 15 август 1944 г. в село Искрец, Софийска област, където семейството й е евакуирано по време на англо-американските бомбардировки на София през 1943-1944 г. Майка й Илона е украинка, а баща й Жорж е инженер, талантлив художник и скулптор, българин от арменски произход.

Силви Вартан: В труден момент спомените от България ми вдъхват увереност

След нахлуването на съветската армия в България през 1944 г. къщата им е национализирана и Силви и семейството й се преместват за известно време в София. В съвсем ранна възраст тя демонстрира разностранния си талант и резултатът е първото й участие във филм още през 1950 г. - в „Под игото", във връзка с което по-късно споделя, че от този момент винаги е искала да се занимава с изкуство. Родителите ѝ бързо се ориентират в новата политическа обстановка в България и осъзнават, че най-добре за тях и за децата им ще бъде да се опитат да напуснат България и баща ѝ Жорж започва да прави опити да уреди семейството да замине за Франция.

Източник: Nova.bg