/ iStock/Getty Images
Да се изхранят милиарди земляни или да се води борба с климатичното затопляне? За да не се изправим един ден пред подобна дилема, е нужно да преосмислим използването на земята и хранителните си навици, предупреди Междуправителствената експертна група по климатичните промени, цитирана от Франс прес.

В специален доклад, представен в Женева, експерти на ООН по климата пледират в полза на бързи действия срещу деградацията на почвата, прахосването на храни и ефекта от парниковите емисии в селскостопанския сектор.

Тихоокеански острови „надхитрят“ климатичните промени


Делегациите на 195 страни членки на организацията Междуправителствена експертна група по климатичните промени проучваха 5 дни въпросния доклад за климатичннте промени, превръщането на терени в пустини, деградацията на почвата, трайното стопанисване на земята, хранителната сигурност и парниковите газове в екосистемите на планетата. Или казано другояче, как климатичното затопляне оказва влияние върху земите, предназначени за отглеждане на култури, за скотовъдство или върху горите и хранителната сигурност, но също как селскостопанските практики и обезлесяването влияят върху климата.

Рекорд: Юли в Аляска е бил най-топлият месец в САЩ

"Заключенията са, че сегашното използване на земята не може да бъде подкрепено и допринася за климатичното затопляне - заяви климатоложката Валери Масон-Делмот. - Земите са под нарастващото влияние на човешката дейност, а климатичното затопляне оказва допълнителен натиск." Покачването на температурите на сушата вече е достигнало 1,53 градуса Целзий, т.е. два пъти по-голямо е в сравнение с включващото океаните глобално повишаване на температурните стойности, се отбелязва в доклада.

"При глобално затопляне от 2 градуса Целзий ще се сблъскаме с по-сериозни проблеми, които са свързани с храненето и се дължат на климатичните промени", поясни един от авторите на доклада Жан-Франсоа Сусана.
 
БТА