/ iStock/Getty Images
Изминалият юли в американския щат Аляска е бил най-топлият месец, откакто там се водят подобни статистики, предаде ДПА. Средната месечна температура е била 14,5 градуса по Целзий, според данни на американското правителство.
 


Това е с 3 градуса повече от средното за юли в Аляска и е малко над средното за досегашния най-топъл месец там, а именно юли през 2004 г., уточни американското Управление за океанографски и атмосферни изследвания.

Гутериш: Месец юли е бил и още по-горещ от най-горещия регистриран месец

За съседните 48 щата управлението каза, че средната температура през юли е била 23,6 градуса по Целзий. Това превръща изминалия юли в 27-ия най-топъл юли за 125-те години на водене на подобни статистики. На същата 27-а позиция е и месец юли през 1917 г.

Управлението освен това отчита, че през изминалия юли е имало и рекордни наводнения, които са били най-големият метеорологичен проблем за 48-те съседни щата. Много от тях са били причинени от урагана Бари, преминал през щатите Луизиана и Арканзас.

Учени свързват горещата вълна в Европа с климатичните промени

Валежите са били почти колкото средното за месеца, но данните за последните 12 месеца за валежите - тоест от август 2018 г. до юли 2019 г. - превръщат анализирания период в най-влажния период август-юли в историята на страната.
 
БТА