Родопски хайдути ще се надпреварват за Богоявленския кръст
Родопски хайдути ще се надпреварват за Богоявленския кръст / снимка: DarikNews.bg

За първи път в Смолян хайдути ще скачат в ледените води за Богоявленския кръст с народни носии. Традицията ще възродят членовете на Сдружение „Родопски хайдути", съобщи председателят Манол Ружинов.

Народният обичай ще бъде изпълнен в смолянското село Бостина. Дружината ще присъства на сутрешната литургия в местната църква, след което литийно шествие ще се отправи към реката за ритуала.

Литийното шествие ще бъде предвождано от голям портрет на поета и революционер Христо Ботев, чиято рождена дата е 6 януари - Богоявление.

Младите юнаци ще се надпреварват за Богоявленския кръст с народни носии,
така както повелява традицията.

„В Смолян това ще се направи за първи път от много години и нашето желание е да привлечем към инициативата повече млади родопчани, които милеят за традициите и които ще изпълнят с празничност самия ден Богоявление", каза председателят на родопските хайдути. Манол Ружинов припомни, че четири поредни години Сдружение „Родопски хайдути" участва в ритуала на Богоявление в Калофер, който придоби известност благодарение на стотина мъже, които скачат за кръста с народни носии. „Нека възродим тази традиция и в нашия родопски край, защото имаме богата история, с много обичаи, които сме длъжни да съхраним за бъдещите поколения", допълни младият родопчанин.