/ БГНЕС
Регионалният исторически музей (РИМ) - София открива постоянната археологическа експозиция „Антична Сердика“ в Античния културно-комуникационен комплекс „Сердика“ на 17 септември от 13.00 часа в закритото археологическо ниво под бул. "Княгиня Мария Луиза" 2, съобщиха от музея.

Комплексът представя инсули /жилищни квартали/ по протежението на главните улици на римския град, където са къщите на част от сердикийския елит. На площ от 6000 кв. м са експонирани останки от шест улици, две раннохристиянски базилики, терми и пет сгради с жилищни и производствено-търговски функции.

Повечето постройки разполагат със собствена отоплителна система и хигиенни помещения. Отличават се с интериорна декорация. Своеобразен акцент в комплекса е мозайката Felix, съхранена цялостно в една от сградите.

От огромно значение за историята на града са останките на най-ранния християнски храм - епископската базилика на Протоген, в която вероятно се е провел Сердикийският събор от 343 г., както и резиденцията на архиепископ Леонтий от края на VI в.

Проучванията са осъществени в периода 2010 - 2012 г. във връзка с реконструкцията на централната градска част на София и изграждането на втората метролиния.

Съпътстващата програма на откриването предлага детски образователни ателиета и изложба с фотографии от процеса на археологическите проучвания.