Разкриха механизма на противораковото действие на лютите чушки
Разкриха механизма на противораковото действие на лютите чушки / netinfo
Учени от университета в Нотингам установиха защо лютите чушки могат да убиват раковите клетки.

Учените откриха, че капсаицинът, който придава лютивината и раздразняващия вкус на лютите чушки, предизвиква масово умиране на злокачествените клетки благодарение на въздействието му върху митохондрията, която осигурява енергия на клетката. По време на изследванията учените под ръководството на Тимъти Бейтс са проучили ефекта на капсаицина върху култура от ракови клетки от бял дроб и задстомашната жлеза. Установено е, че капсаицинът се свързва с белтъчините на митохондрията на раковите клетки и стимулира процеса апоптоза (генетично програмирана смърт на клетките), без да засяга здравите клетки.

“Тъй като тези вещества атакуват самото сърце на раковите клетки, ние смятаме, че сме успели на открием “ахилесовата пета” на рака. Биохимията на митохондрията на раковите клетки силно се различава от биохимията на нормалните клетки. Това е избирателната, присъща на раковите клетки уязвимост”, съобщи Бейтс. Така една доза капсаицин, която стимулира апоптозата на раковите клетки, не влияе на нормалните клетки, допълни ученият.

Според авторите на изследването в перспектива въз основа на капсаицина и подобни на него вещества ще могат да бъдат създадени ефикасни противоракови вещества. Фактът, че капсаицинът влиза в състава на широко разпространени продукти, е доказателство за неговата безопасност за здравето и може да ускори създаването на нови лекарства. Материал за резултатите от изследванията беше публикуван в списание Biochemical and Biophysical Research Communications. /БГНЕС/