/ iStock/Getty Images

Наличието на антиоксиданти, пектин или омега-3 мастни киселини в основният критерий за храните, които препоръчват за здравето на черния дроб, твърди изданието „Доктор Питър”.

Кои храни помагат за пречистването на кръвта

Черният дроб е отговорен за прочистването на организма от ненужни, потенциално токсични компоненти, както и за производството на холестерол и жлъчка, с които тялото разгражда и усвоява мазнините. Черният дроб има способността да регенерира тъканите, което обаче може да навреди, ако човек има лоши навици.

Що се отнася до храненето, което може да има положителен ефект върху здравето на тялото, лекарите съветва да се ядат зеленчуци, които съдържат антиоксиданти, храни с пектин, които имат детоксикиращ ефект, храни с високо съдържание на фибри, които помагат за елиминирането на вредните вещества от тялото, и растителни масла, които дават холеретичен ефект.

Разкриха кой плодов сок бори високия холестерол

По-рано експерти от американската Клиника Майо посочиха метода, който ви позволява да определите дали човек има проблеми с черния дроб. Според тях това може да стане, като се обърне внимание на цвета на дланите.

БГНЕС