Първанов: Трапезица вече доказва историческото си място
Първанов: Трапезица вече доказва историческото си място / netinfo

Държавният глава посети Велико Търново, за да се запознае отблизо с археологическите разкопки на хълма Трапезица, които за втора поредна година са част от летния семинар “Съхрани българското”. Инициативата на Национално движение “Българско наследство” за разчистване на старите български столици започна през 2005 година и е под патронажа на президента.

Георги Първанов се срещна със студентите, които участват в летния университет по археология. Той дори лично почисти част на декоративна чашка, която е била от фасадната украса на Църква номер 8 – една от най-големите на хълма Трапезица. Близо три века храмът е пазила мощите на Св. Иван Рилски.

„Преди две години започнахме нещо, от което вече се виждат добрите резултати и Трапезица вече доказва историческото си място”, каза президентът. „Радвам се, че държавата намери сили да задели достатъчно ресурс и да мобилизира професионално ангажираните специалисти, които да се включат активно в тази инициатива”, допълни държавният глава.

Георги Първанов изрази увереност, че летните бригади са полезни за стабилното професионално развитие на младите хора, които участват в тях, тъй като те получават добра подготовка и сертификат за преминат стаж.

Други новини от Велико Търново