Пуснаха на свобода 19 елена лопатари в Източните Родопи
Пуснаха на свобода 19 елена лопатари в Източните Родопи / Thinkstock/Getty Images
Пуснаха на свобода 19 елена лопатари в Източните Родопи
77451
Пуснаха на свобода 19 елена лопатари в Източните Родопи
  • Пуснаха на свобода 19 елена лопатари в Източните Родопи

Нови 19 елена лопатари вече са пуснати до село Тинтява, Крумовградко, в Източните Родопи. Това е първата за тази година група от елени лопатари, която ще бъде разселена в тази част на Родопа планина. Осигуряването и пускането на животните е част от дейностите на Rewilding Europe в България, съвместно с ловно-рибарско дружество Крумовград и Националния ловно-рибарски съюз.

До края на годината общият брой на разселените елени лопатари трябва да достигне 100, а разселените благородни елени вече ще наброяват над 35, обясни за Дарик Стефан Аврамов - експерт по биоразнообразие към Фондация „По-диви Родопи ". През следващия месец предстои разселването на още животни.

„Тези 19 се присъединяват към още петдесетина животни от предишни години. Би трябвало да края на февруари да разселим още около 50 животни. Засега нямаме информация за отстреляни животни от бракониери, следим ги много добре. Има приплоди и от благородни елени вече втора година, и от елени лопатари", разказа Стефан Аврамов.

В края на тази и началото на следващата година се очакват нови разселвания на лопатари и благородни елени, обясни главният секретар на Националния ловно-рибарски съюз Васил Василев.

„Самото разселване е един процес, който вече е започнал. Просто има един период, през който по българското законодателство животните трябва да бъдат наблюдавани в заградена площ, преди да бъдат пуснати на свобода, за да не се внесе някакво заболяване. Такова разселване очаквам да се случи в Пазарджик, мисля, че в Хисаря и Пещера вече бяха разселени тези животни. Така че от тази гледна точка изтича и законовият срок, в който могат да бъдат улавяни животни за разселването - до края на месеца е за мъжки животни", уточни Васил Василев.

Към момента вече разселените диви животни се развиват добре. Основната заплаха за тях обаче остава бракониерството, което най-разпространено в цяла Североизточна България.