/ / iStock/Getty Images
"Медицинските сестри излязоха на безсрочен протест и разпънаха палатка пред парламента с искане за достойно заплащане и спешна реформа в сектора, но все още чакаме да се случи нещо", съобщи за БНТ проф. Станка Маркова, почетен председател на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи.

"От 15 години ние имаме закон и бих казала браво на тези момичета, но те откъдето отиват, ние от там се връщаме. Още през 2007 г. направихме 10-хиляден протест, смениха министъра като резултат. Така че, чакаме години наред да се случи нещо. В дългите години на борба ние разбрахме, че първо трябва диалог и да се опитаме да постигнем нещо, макар и бавно, макар и трудно", уточни тя.

Медиците разпъват палатки пред Народното събрание (ВИДЕО/СНИМКИ)

Според проф. Маркова заплащането на медицинските служители зависи от синдикатите, така че е въпрос на подкрепа на национално ниво.

"Няма изградена система колко струва труда на лекаря, колко струва труда на сестрата, така че цялата система е сбъркана. Трябва една коренна реформа в здравеопазването. Трябва да се направи наистина така, че да има една висока стартова заплата за младите хора, които заминават", категорична е проф. Маркова, и допълни, че "този протест е политически проект. Корнелия Нинова и Мая Манолова първо говориха само за лекари, след това изведнъж се сетиха за нашето съсловие, че е най-многобройно".
БНТ