Проф. Легкоступ: Няма доказателства, че са изнесени оригиналните изпитни тестове на ВТУ
Проф. Легкоступ: Няма доказателства, че са изнесени оригиналните изпитни тестове на ВТУ / netinfo

"Досега нямаме нито едно доказателство, че разпространяваните тестове по български език и по история са оригиналните, подготвени от комисиите за изпитите", заяви ректорът на Великотърновския университет проф. Пламен Легкоступ. Така той коментира тиражираните в някои медии информации, че засекретените три варианта на тестовете са били продавани на кандидат-студенти и техни родители дни преди изпитите.

Проф. Легкоступ е разпоредил да се направи пълна проверка на твърденията, че екземпляр от теста по български език е бил търгуван на цени от 20 до 600 лева и дори подаряван. За целта е сформирана независима комисия, в която са включени членове на Академическия съвет, които не са участвали в подготовката на двата изпита.

Досега до Централната комисия, която организира и провежда кандидатстудентската кампания, няма подадена нито една жалба, свързана със слуховете. Не е открит и екземпляр от теста, който да носи логото на университета и печата на комисията, каквито имат оригиналните.

Становището на ректора и централната комисия е, че няма никакви причини да се поставят под съмнение проведените изпити и предстоящото класиране и кандидатстудентската кампания продължава по график.

Други новини от Велико Търново