Проф. Иван Илчев: Искаме достъпно образование
Проф. Иван Илчев: Искаме достъпно образование / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Искаме да направим образованието достъпно за всички социални слоеве, заяви ректорът на Софийския университет "Свети Климент Охридски" проф. Иван Илчев след тържественото честване на патронния празник на Алма Матер.

На въпрос възможно ли е да има безплатно образование, Илчев отговори: "безплатен обяд няма". Ще се опитаме таксите да бъдат съобразени с успеха и финансовото състояние на студентите, заяви Иван Илчев.

Ректорът допълни, че се работи над вариант при записване в университета новоприетите студенти да попълват декларация за доходите на семейството си, а от втората година на следването им фактор за решаването на годишната такса за обучение да е и техният успех.

Надявам се в близките месеци в Министерството на финансите, Министерството на образованието и науката и в Народното събрание да се утвърди схващането, че в образованието е бъдещето на нацията. Така проф. Илчев отговори на въпрос дали се работи над вариант за повишаване на преподавателските заплати.

"Не искам нищо да обещавам, но ще се ангажирам за преговори за увеличаване на заплатите. Сега те изостават както от много европейски университети, така и от учебни заведения в съседни наши страни", каза Иван Илчев.

Обмисля се приемането на етичен кодекс на Софийския университет и пакет от мерки, които да гарантират авторското право, създадено от висшето учебно заведение. Нормално е да се запознаем с финансовия и сградния фонд на университета и ако открием нарушения, ще има наказани виновни, заяви още Илчев.

Патронният празник на Софийския университет "Свети Климент Охридски" започна със света литургия с участието на архиереи от Светия синод в параклиса на Богословския факултет. Новоизбраният ректор и членовете на Академичния съвет поднесоха венци и цветя пред паметника на Свети Климент Охридски в градинката зад Народното събрание.