Пресъздават автентични български сватбени ритуали в Етъра
Пресъздават автентични български сватбени ритуали в Етъра / снимка: БГНЕС, архив
Пресъздават автентични български сватбени ритуали в Етъра
74432
Пресъздават автентични български сватбени ритуали в Етъра
  • Пресъздават автентични български сватбени ритуали в Етъра

Автентични български сватбени ритуали ще бъдат пресъздадени в Етъра. Пред Дарик Павлина Дамянова от културно-историческия комплекс разказа, че посетителите ще могат да се включат в някои дейности, като замесването на сватбения хляб.

Според Дамянова, голяма част от традициите, характерни за старите българи, са живи и днес, макар и в по-модерен вариант.

Често в селата, от които са фолклорните групи, подготвили част от възстановките, ритуалите се провеждат и при съвременните сватби, макар и булките все пак да избират бяла рокля и було в същия цвят, а не червено, както са правели предците ни.

Ето какво още разказа за Дарик Павлина Дамянова: „В момината къща се събират три жени, които месят кравай и канят гости - близки, роднини. В къщата на момчето също се събират хора и правят кравай, като около едно дърво се събират три момичета, едно от които трябва да е изтърсак, а другото първак - първо родено и последно родено от пълни къщи, да няма починали хора от семейството. Започват да си въртят кравая около дървото. Тази, която първа успее да отчупи кравая, се смята, че ще се омъжи първа".

Дамянова разказа и за интересен ритуал, който ще бъде представен от гостите от село Ясеново: „Този ритуал има два характерни момента - напиване с кумово вино и играене на кумовите хора. Гостите се събират, кумът застава в средата. Гостите се нареждат около него и започват да си казват наздраве и да се надиграват. Пръв става да играе ръченица кумът, после се хващат всички гости. Става едно голямо хоро и веселие".

Относно традицията да се пие блага ракия по време на сватбения ритуал, Павлина Дамянова коментира, че това е ритуал, който вече няма как да се пресъздаде: „Но ние ще излъчим доста филми със сватбена тематика, възможно е и да издирим някой от колегите и да представим нещо именно свързано точно с тачи част от сватбата".