Препогребаха със специален ритуал набедения за вампир във Велико Търново
Препогребаха със специален ритуал набедения за вампир във Велико Търново / снимки: DarikNews.bg

Откритият при разкопки във Велико Търново мъж, погребан с ритуал против вампирясване, беше препогребан повторно. Специалният ритуал се прави, за да се избегне вторичното му вампирясване, обясни археологът Николай Овчаров, който откри скелета в некропола на църквата "Св. Св. Петър и Павел". Набеденият за вампир мъж е погребан в периферията на некропола, а гробът му е датиран от 16 - 17 век.

Няма данни какъв е бил приживе и от какво е починал. Той беше изровен преди седмица, като в гроба археолозите откриха следи от жарава, а самите кости бяха приковани към земята с железни скоби. Това даде основания на проф. Овчаров да обяви, че става дума за "вампирско" погребение. Археологът обясни, че второто погребение на мъртвеца се прави не по-рано от 7 години след смъртта и смисълът му е да се провери дали взетите мерки при първото погребение са свършили своята работа.

Има редица белези, по които това се проверява, коментира Овчаров. Например, ако костите са бели или жълти на цвят, значи обредът против вампирясване е подействал и мъртвецът е станал "правилен". Вторият белег е дали земята е приела тялото - ако има останали неизтлели части от трупа, значи ритуалът против вампирясване е бил неуспешен.

Второто погребение археолозите извършиха в некропола на търновския храм "Св. Св. Петър и Павел", заедно с още четири други скелета, които обаче не са "вампирски". Над самия гроб бе запалена свещ, след това костите бяха прелети с вино, събрани в торбичка и препогребани на друго място в некропола.

Ритуали против вампирясване в древността са прилагани не само при лоши и зли приживе хора, но и към такива, които са умрели по нестандартен начин, например самоубийци и убити престъпници. "Вампирски" погребения" са прилагани и на починали много възрастни хора или такива с белези по тях, обясни Николай Овчаров.

Препогребаха със специален ритуал набедения за вампир във Велико Търново
netinfo