Показаха последните находки от Перперикон - рядка златна монета и оловен печат
Показаха последните находки от Перперикон - рядка златна монета и оловен печат / снимка: БГНЕС
Показаха последните находки от Перперикон - рядка златна монета и оловен печат
81316
Показаха последните находки от Перперикон - рядка златна монета и оловен печат
  • Показаха последните находки от Перперикон - рядка златна монета и оловен печат

Монета от времето на византийския император Василий Втори Българоубиец, намерена на Перперикон, беше представена от археолога проф. Николай Овчаров.

На нея е изобразен както Василий Втори, така и неговият брат Константин Осми, с който управляват съвместно между 976-та и 1025 година. От другата страна на ценния предмет е изобразен Иисус, посочи още проф. Овчаров.

Той обяви, че при разкопките е намерен и оловен печат на благородник, който е изпратил писмо до Перперикон.

По думите на Николай Овчаров монетата е изключително рядка: „Тя е с изключително качество и реално не е била в парично обращение, но това не трябва да ни учудва. През Средновековието, специално за 10-11 век, златните монети не са се използвали да отидеш в магазина и да си купиш нещо. Те са били по-скоро една инвестиция, която е била отделяна настрани. С нея са се обезпечавали сделки".

Проф. Овчаров разказа и за оловен печат, намерен при разкопките тази година: „В случая става дума за Георги Кивилиот, който, според данните от печата, е патриций. До този момент има известни два негови печата, това е третият, който излиза, но другите два са в частни колекции и не се знае откъде произхождат. За третия печат ние знаем съвсем точно, че този човек е изпратил писмо, което е било получено на Перперикон".

Находката, открита на Перперикон, е 17-тата златна монета, а Николай Овчаров се надява, че до края на разкопките ще бъдат намерени още ценни предмети.