Почина Петър Гюзелев от „Щурците”
Почина Петър Гюзелев от „Щурците” / БГНЕС и Sofia Photo Agency, архив
Почина Петър Гюзелев от „Щурците”
63616
Почина Петър Гюзелев от „Щурците”
  • Почина Петър Гюзелев от „Щурците”

След тежка борба с рака почина голямата китара на българския рок Петър Гюзелев. Той е сред основателите на легендарни български групи, сред които "Щурците", "Стари муцуни", "Сините звезди" и "Слънчевите братя". Автор е на музиката на рок песните "Дай ми малко нежност", "Сватбен ден", "Когато си отива любовта", "Стълбата" и много други.

Преди шест години Петър Гюзелев беше диагностициран с тумор в мозъка. През ноември миналата година лекарите съобщиха на близките му, че му остават четири месеца живот.

Независимо от тежката диагноза музикантът продължаваше да работи, имаше подкрепата на приятелите си и на цялата музикантска общност.

Петър Гюзелев е роден през 1945 година в Стара Загора. През 1967 е един от съзаклятниците, които създават в София "Щурците" - заедно с Кирил Маричков и Петър Цанков от "Бъндараците" и Веселин Кисьов.  Групата изнася стотици концерти. "Най-напред в "Щурците" бяхме приятели, после станахме колеги, сега сме само познати", сподели наскоро Петър Гюзелев.

Малко след промените, през 1993 година Петър Гюзелев и Георги Минчев създават групата "Стари муцуни". Тогава Гюзелев започва работа по първия си самостоятелен албум. Емблематични китари в групата са Иван Лечев и Ивайло Крайчовски, за барабаните се грижи Георги Марков. "Какъвто бях, такъв ще умра!, Бира, секс и рокенд рол", гласи припевът на една от известните парчета на групата.

През последните две години Петър Гюзелев пише повече от 100 песни. Работи по втория си албум, който се очакваше да бъде завършен това лято.

В свое интервю през 2012 година за Телевизия Европа Петър Гюзелев каза, че музиката е основното нещо в живота му. Призовава младите изпълнители да пеят на български език. Разказа и за създаването на "Щурците".

Петър Гюзелев е носител на отличие от "Златният Орфей". През 2010-та е награден с орден първа степен "Свети Свети Кирил и Методий".

Почина Петър Гюзелев от Щурците
netinfo

Петър Гюзелев (вдясно) и "Щурците" в студиото на Дарик, архив.