Пирински участва в конференция за европейската културна политика в Берлин
Пирински участва в конференция за европейската културна политика в Берлин / netinfo

Втората Берлинска конференция за европейска политика в областта на културата под мотото "Да дадем душа на Европа" бе открита в германската столица. На конференцията участва и председателят на Народното събрание Георги Пирински.

Членове на Европейската комисия и на Европейския парламент, представители на изпълнителната власт, видни европейски политици и интелектуалци ще обсъждат в рамките на тридневния форум ролята на културата като движеща сила за бъдещото развитие на Европа. Утре Георги Пирински ще направи изказване по темата "Парламенти и гражданско общество - културата като елемент на политиката".

Първоначално идеята да се даде "душа на Европа" принадлежи на бившия председател на Европейската комисия Жак Делор, припомни в приветственото си слово към присъстващите на конференцията един от нейните вдъхновители и организатори бившият президент на ФРГ Рихард фон Вайцзекер. През 1992 г. Делор отправя този призив като изтъква, че Брюксел няма да може да задържи лоялността на гражданите си, ако не внесе духовни измерения в Европейския съюз. Културата не е независима от политиката, но политика без култура е лоша политика, подчерта Вайцзекер.

Приветствие поднесе и председателят на германския Бундестаг Норберт Ламерт. Той посочи, че докато европейците не са наясно какво представлява европейската общност, те няма да знаят къде да сложат нейните граници. Европейският съюз може да се възприема като политически институции, като пазар или като идея, каза Ламерт, подчертавайки, че той подкрепя третата опция. Въз основа на обща идея, на общи виждания европейците могат да живеят заедно в бъдеще, допълни председателят на Бундестага.