„Пипи Дългото чорапче” е любимата ни детска книга
„Пипи Дългото чорапче” е любимата ни детска книга / снимки: Рада Петкова, БНТ
„Пипи Дългото чорапче” е любимата ни детска книга
42943
„Пипи Дългото чорапче” е любимата ни детска книга
  • „Пипи Дългото чорапче” е любимата ни детска книга

„Пипи Дългото чорапче” на Астрид Линдгрен е любимата детска книга на българите. Тя победи в кампанията на БНТ „Малкото голямо четене”. За нея гласуваха над 16% от зрителите. На второ място остана „Хари Потър” на Джоан Роулинг, а трета в класацията е „Патиланско царство” на Ран Босилек. Другото българско заглавие „Ян Бибиян” на Елин Пелин зае осма позиция.

В топ 10 на „Малкото голямо четене” шведската писателка Астрид Линдгрен присъства с три книги. В крайното класиране „Карлсон, който живее на покрива” остана на девето място, а „Емил от Льонеберя” постигна по-добър резултат - пета позиция.

Книгата-победител в кампанията „Пипи Дългото чорапче” защитаваше актрисата Снежина Петрова. Малко преди да разбере какъв е вотът на зрителите тя каза: „Мисля, че най-страшното е да се пристрастиш към една книга и да забравиш за всички останали. Пожелавам на никой да не се ограничава само с една, две книги в живота си”.



И още от класацията на любимите ни детски книги: „Здрач” на Стефани Майър остана на седмо място, шеста позиция за „Малкият принц” на Екзюпери и четвърта за „Мечо Пух” на Алън Милн. В дъното, на десето място, е „Алиса в страната на чудесата” на Луис Карол. Защитаваше я литературният критик Йордан Ефтимов: „Едно от нещата, за които не беше ставало дума досега е, че най-старата книга от десетте е „Алиса в страната на чудесата”. Тя е написана преди 150 години. А в класацията има книги написани само преди три, четири години. Всеки сам да си направи изводите дали животът на книгите е от значение и дълговечни ли са те”, обобщи Ефтимов.

Кампанията „Малкото голямо четене” беше продължение на „Голямото четене”, направена у нас преди години по лиценз на BBC. България е първата държава, която реализира такъв проект, в основата, на който стои само детска литература.