Пенсионер от Смолян живее при нечовешки условия, топи сняг, за да има вода
Пенсионер от Смолян живее при нечовешки условия, топи сняг, за да има вода / DarikNews.bg

74 - годишен смолянчанин живее при нечовешки условия в 21 век в един от областните градове на България - без ток, вода и отопление. Това е поредната зима, в която се опитва да оцелее Рад Тортоланов. Той живее в един от най-живописните квартали в Смолян, над Новия център, като започнал да строи дома си преди десетилетия.

Пенсионер от Смолян живее при нечовешки условия топи сняг за да има вода
netinfo

Проблемите му започват, след като заради аварии на водопровода, който минава над недовършената му къща, се наводнява седем пъти. От електричеството се отказва доброволно, след като получава сметка в размер на 2 500 лв. „Случайно или не, това се случи след като бях на първите редици на протеста за високите сметки на тока. Тогава изтеглих голям кредит, покрих си задълженията и се отказах доброволно от електродоставчика", коментира Тортоланов.

За да има вода, той топи сняг, а единственият му досег до съвременната техника му е до транзистор, прожектор, мобилен телефон и газов котлон. Сам признава, че зимата му е много тежко, когато падат сериозно температурите, но не желае да напусни дома си и да иде да живее при нормални условия, било то в общинско жилище или при роднини.

„Температурата в стаята ми става около 2-3 градуса, но нищо ми няма, не се разболявам", коментира пенсионерът. За баня и въпрос не може да става, а в единият край на къщата има пригоден кът за тоалетна. Той е познат като борбен и горд човек, който не се примирява с несправедливостта. „Аз наричам начина си на живот, на горд българин, родопчанин. Родът ми е от 200 години по тези земи и аз нямам намерение да се махна от тука", категоричен е Рад Тортоланов.

Пенсионер от Смолян живее при нечовешки условия топи сняг за да има вода
netinfo

След последните снеговалежи, близо три дни е ринал сняг, за да излезе до главния път. Въпреки всичко, той не иска някой да му помага. „Нека направят подпорна стена под пътя и да обръщат внимание на фирмата, която почиства снега. Да са добри условията в квартала, за мене нищо не искам", добави гордият смолянчанин. От години заделя от пенсията си и за агрегат, той вече е закупен - втора ръка, но него ползва, тъй като по-голямата му част от пенсията му отива за погасяване на кредита.

„Когато свърши кредита, ще започна да си купувам гориво за агрегата и ще имам електричество", хвали се той. Спи на подобие на легло, което сам си го е направил, а дрехите му са окачени на импровизирани гардероби на проветриви места, то други в постройката така или иначе няма. „Заради влагата са там, да не се вмирисват. Тя е виновна и да ми се изметнат вратите, от всякъде вее", коментира още Тортоланов, правейки планове за бъдещи ремонти.

Пенсионер от Смолян живее при нечовешки условия топи сняг за да има вода
netinfo

„Всичко това съм го правил с двете си ръце и ще продължа да го правя", заявява категорично 74 - годишният мъж. Единственият му другар е кучето, което е вързано на втория етаж. Пенсионерът е наобикалян и от уличните котки, за които се грижи, въпреки, че трябва някой за него да направи това и да престане да живее в подобни условия, които не би издържал почти никой.