Оттеглиха пиеса от участие за наградите „Аскеер”
Оттеглиха пиеса от участие за наградите „Аскеер” / netinfo

Константин Илиев оттегля пиесата си „Бетовен 21” от участие в наградите "Аскеер". Това известният български драматург е съобщил във факс до фондация "А`Аскеер", каза председателят й Милен Миланов. Журито се съобразява с личния избор на Илиев и, следвайки логиката на своя правилник и резултатите от гласуването, номинира "Невинните" от Теодора Димова и Стилиян Петров.

В мотивите си Константин Илиев посочва, че това е "поради лишена от логика промяна в статута на раздаването на наградите "Аскеер".

Тази година в категорията "Съвременна българска драматургия" са предложени пиесите "Кожа и небе" от Димитър Динев и "Шаранът" от Румен Шомов, имали първите си постановки в чужбина (съответно в Австрия и Белгия). Журито приема като достатъчно условие волята на авторите да участват в конкурса за съвременната българска драматургия, с което потвърждават принадлежността си към нея.

Всяко допълнително условие за културната идентичност към представения на български език текст (родно място, принцип за уседналост) освен че води до абсурди, би влязло в откровено противоречие с отварянето на българската култура и стремежа й да прекрачи географските граници, се посочва в позиция на фондация "Аскеер". Журито свързва националната идентичност в словесността и изкуството с личната свобода.