Отпушените мисли на Стан Рашков
Отпушените мисли на Стан Рашков / Личен архив
Отпушените мисли на Стан Рашков
72058
Отпушените мисли на Стан Рашков
  • Отпушените мисли на Стан Рашков

Преди дни един българин, който от години живее в Холандия, представи в София книгата си „Отпушени мисли", видяла бял свят благодарение на издателство „Калиопа" и Здравко Григоров. Редактор е Петър Величков. Този българин е Стан Рашков, който заедно със съпругата си Светлана и двете им деца избират Холандия за втора своя родина.

Идват си в България за големите празници, летните им почивки минават в родната Трявна и село Горски Горен Тръмбеш, където често водят холандските си приятели. Стан вече подготвя продължение на „Отпушените мисли", но преди това от „Калиопа" искат да издадат друга негова книга - сборник истории, разказани от... таксиметрови шофьори. Тях Рашков събира при престоите си в София.Стан Рашков споделя кои мисли са „отпушени" и кога идва времето да бъдат споделени :

„23 години имах прекъсване на писането. Това се случи, след като напуснахме България. Преди това съм писал много хумористични разкази, фейлетони, бил съм журналист, редактор.

В Холандия нямахме нищо, не знаехме холандски език, трябваше да го научим, което ни отне около една година. После трябваше да построим някаква основа на живота ни. И така минаха доста години. Но пък през това време през живота ми минаха много нови хора, нови съдби и какво ли не още. Така в един момент в главата ми наистина се натрупаха много мисли, които аз трябваше да отпуша.

България за мен е като един много луксозен, лъскав, много мощен джип. Задните му колела обаче са затънали в една локва кал и не той не може да се измъкне от нея. Водачите може да се сменят, всеки дърпа напред или назад, но вместо да се стигне до измъкване, само се плиска кал наоколо. И нито идва някой да го дръпне този джип, нито някой лъскав мощен кран от ЕС идва да помогне, нито населението излиза да го избута.В края на краищата парите, с които е трябвало да се запълни тази кална локва, са отишли за нечий лъскав луксозен джип".

Цялото интервю със Стан Рашков и съпругата му Светлана можете да чуете ТУК