Откриват паметник на Левски в Силистра
Откриват паметник на Левски в Силистра / netinfo
Вицепрезидентът на България Ангел Марин ще открие тази вечер паметник на Васил Левски в Силистра. Събитието е част от честванията на 170-годишнината от рождението на Апостола на българската свобода.

Тържеството ще започне в 20.00 часа. Сред официалните гости се очаква да бъде изпълнителният директор на Националния дарителски фонд "13 века България" Тошо Пейков. Фондът, Общобългарският комитет "Васил Левски и Силистренската община са в основата на инициативата, дарителската кампания и организацията на церемонията.

Бюст-паметникът на Левски е дело на 40-годишния скулптор Красимир Ангелов. Силистренци събраха една трета от необходимите близо 50 хиляди лева за градежа и благоустрояването на 500 квадратни метра място между две улици в центъра на града.

С името на Апостола в Силистренско са наречени улици, учебни заведения, читалища. В Тутракан има два паметника на Левски, един е издигнат в Дулово. По случай 170-годишнината от рождението на Апостола още четири паметника и паметни знаци бяха направени от признателните добруджанци.

Други новини от Русе