Откриха масов гроб от времето на конкистадорите в Мексико
Откриха масов гроб от времето на конкистадорите в Мексико / Снимка: БГНЕС

Археолози са открили масов гроб в Мексико Сити с четири дузини човешки скелети, разположени в стегнати линии, които могат да разкрият ключове за испанското завоевателство от 16-ти век, довело до смъртта на милиони, информира БГНЕС.

Търсачите на древността са открили 49 скелета, всички с лицата нагоре и кръстосани ръце, по време на разкопки в дворцовия комплекс в района на Тлателолко, някога ключов религиозен и политически център на елита на древните ацтеки, сега район на север от разпростиращата се столица на Мексико. „Бяхме напълно изненадани. Не очаквахме да намерим такъв масивен погребален комплекс“, заяви отговорникът да разкопките Салвадор Гилием от държавния археологически институт при оповестяването на находката.

Историците смятат, че ацтеките са построили Тлателолко през ранния 14-ти век край съседния град Теночтитлан, столица на империята на ацтеките и сега сърце на Мексико Сити, създаден от испанците след като завладяват ацтеките през 1521 година. Възможно е мъртъвците в гроба да са загинали в битката срещу нахлуващите испанци или да са жертва на болести, масово разпространени и довели до жертви сред местното население през 1545 и 1576 г., според Гилием. Много ацтекски бойци са загинали, отбранявайки се от испанското нахлуване, докато милиони са станали жертва на четиригодишна епидемия от хеморагична треска, започнала в 1545 г. и избила 80 година от местните мексиканци.

Мястото на погребението, с размери 4 на 10 метра, се отличава от други гробове от времето на конкистадорите поради почтителния начин, по който телата са били погребани, според християнските обичаи от онова време, за разлика от хиляди гробове на други ацтекски места, където телата са разпръснати на случаен принцип. „Това е масов гроб, но те са погребани много внимателно“, посочва Гилием.

Скелетите на две деца, на тийнейджър и на възрастен, носещ пръстен, който може да означава висок обществен статус, са били открити заедно с останалите 45 млади погребани в гроба. Археолозите очакват да открият поне още 50 скелета при продължаващите разкопки в масивния комплекс Тлателолко, където се намират 67 древни структури, включително големи пирамиди. Учените признават обаче, че до този момент находката повдига повече въпроси, отколкото отговори предоставя.