Откриха автоматична градска тоалетна за хора с увреждания
Откриха автоматична градска тоалетна за хора с увреждания / снимкa: Sofia Photo Agency

Първата в България напълно автоматизирана и пригодена за хора с увреждания обществена тоалетна беше открита в градинката на НДК. Съоръжението е подарено на Столичната община от германската фирма „Вал” АД и може да се използва денонощно от всички граждани.

Модерната тоалетна в центъра на София се заключва, а достъпът до нея ще струва на гражданите 50 стотинки, обясни заместник-столичният кмет Албена Атанасова.

„Това е услуга, която се предоставя и смятам, че всяка услуга би трябвало да се заплаща, така е навсякъде в Европа”, каза Атанасова.

Всеки човек има на разположение 20 минути, за да използва тоалетната, след което тя се почиства автоматично, а вратата й се отваря. Допълнителни 20 минути ще има за хората с увреждания, които ще ползват кабинката безплатно, с така наречените евроключове, допълни Атанасова.

„Говорихме за допълнителни жетони, които да бъдат направени в Германия и да ни бъдат предоставени, за да раздадем и тях”, каза Албена Атанасова.

Тоалетната ще бъде подържана от екип на германската фирма, а средствата от събираната такса ще влизат в бюджета на Столичната община. Отзивите на първия посетител на модерното съоръжение: „Чудесно е направена, има указание на български, знаеш винаги кое копче да натиснеш, направено е превъзходно”.