Осем регионални академични центрове прави БАН
Осем регионални академични центрове прави БАН / снимка: DarikNews.bg, Велико Търново

Барелеф в памет на академик Стефан Додунеков, председател на БАН от юни до август 2012 г., бе открит в Килифарево. Паметната плоча с лика на големия български математик е поставена пред църквата на един от площадите в града, който също ще носи неговото име.

Роденият в Килифарево акад. Додунеков бе и дългогодишен председател на Съюза на математиците в България. За откриването на барелефа в Килифарево дойде председателят на БАН академик Стефан Воденичаров. Той съобщи, че скоро предстои да бъдат разкрити осем регионални академични центрове, които ще обединяват университетски преподаватели и фирми, които имат интерес от академични разработки.

До момента такива центрове са разкрити в Пловдив, Русе и Бургас, а до края на юни такива ще заработят и във В. Търново, Плевен, Шумен и Благоевград. Центровете ще бъдат финансирани изцяло за сметка на бюджета на БАН, уточни академик Воденичаров.

По думите му ситуацията в БАН към момента е спокойна. "Чакаме от новото правителство да ни възложи участие в национални проекти, защото академията е национална институция, която при разумно използване може да помогне много на държавата", допълни председателят на академията. Той уточни, че в момента учени от БАН участват в три такива проекта - разработване на платформи във връзка с въвеждането на електронното правителство, изследвания за продължаване на ресурса на АЕЦ "Козлодуй" и проект, свързан с опазване на околната среда.

Други новини от Велико Търново