Омбудсманът разговаря с холандския министър на правосъдието
Омбудсманът разговаря с холандския министър на правосъдието / netinfo

Омбудсманът Гиньо Ганев прие холандския министър на правосъдието проф. д-р Ернст Мориц Хенрикус Хирш на работна среща, съобщиха от институцията.

В дискусията взеха участие още посланикът на Кралство Холандия в България Н. Пр. Вилем ван Ее и секретарят по въпросите на правосъдието и вътрешните работи при холандското посолство Андри ван Менс, както и Роберт К. Висер, генерален директор по законодателство международни въпроси и миграция, Роберт Бигел, старши политически съветник по европейските въпроси, и Иво Хомс, говорител на министъра на правосъдието.

На срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с ролята, правомощията и спецификата на работата на омбудсмана в България. Гиньо Ганев запозна госта си с някои от последните инициативи на институцията, сред които проверките в пенитенциарните заведения в страната, инициативата за премахване на ДДС върху заплащането на адвокати и частни съдебни изпълнители, няколкото сезирания на Конституционния съд.

На срещата беше коментирана и темата за доброто управление и въвеждането на добрите европейски практики в страната ни, а холандската делегация изтъкна примери на лоша администрация в Кралството, отстранена благодарение на отличното взаимодействие между държавните институции и омбудсмана.