Обжалват конкурса за шеф на Археологическия музей?
Обжалват конкурса за шеф на Археологическия музей? / netinfo

Досегашният директор на Археологическия музей в София Васил Николов обяви, че най-вероятно ще обжалва конкурса за нов ръководител на музея, който беше спечелен от Рашо Рашев от шуменския филиал на института. По думите на Николов конкурсът, организиран и проведен от Българската академия на науките, е абсолютно опорочен.

Васил Николов смята, че при конкурса за нов директор на Археологическия музей в столицата са допуснати сериозни процедурни нарушения.

Николов е възмутен и от факта, че след приключването на конкурса никой от БАН не е сметнал за необходимо да го уведоми, че той вече няма да бъде директор на Археологическия музей. Това го научих от съвсем други хора, обясни Васил Николов. Според него едва ли има друга държава по света, в която ръководството на една институция се сменя при положение, че тя върви напред.

Направеното от мен дотук явно не се харесва на хората в БАН, коментира Николов. Сред най-големите си заслуги по време на четиригодишния си мандат той открои цялостния ремонт на Археологическия музей, осигуряването на нова техника за нуждите на института, осъвременяването на най-добра лаборатория за консервация и реставрация у нас, която се намира именно в сградата на Археологическия.

Васил Николов обяви още, че в момента в музея тече финансова проверка – нещо, което не е правено при смяната на предишното ръководство.