Ново културно пространство -ДНК, отваря врати в НДК
Ново културно пространство -ДНК, отваря врати в НДК / Sofia Photo Agency, архив
ДНК - място за съвременен танц и пърформанс
82360
ДНК - място за съвременен танц и пърформанс
  • ДНК - място за съвременен танц и пърформанс

Директорът на Националния дворец на културата Мирослав Боршош представи ДНК - мултидисциплинарно пространствo с фокус съвременен танц и пърформанс.

Според директора на дирекция "Театрално-сценични пространства" в Двореца Мирослава Тодорова, в ДНК ще е мястото, където всички независими артисти ще бъдат добре дошли и ще намерят сцена, на която да покажат нестандартното си изкуство.

По думите на директора на Двореца Мирослав Боршош новото пространство за нестандартни изкуства ДНК ще приюти артисти, които не са намерили място на традиционните театрални сцени.

„В реализирането на изкуството ние видяхме един сериозен проблем. Това е, че хората, които свързват изкуството си със своите независими форми - начин на представяне и финансиране, нямат своето място. Това са хора, които имат различен поглед към изкуството, те не се поддават на комерсиалната и класическата представа за сценични изкуства, имат свой- собствен творчески път. Това са изключително ценни хора за нас и това пространство е за тях", обясни той.

Мирослава Тодорова посочи, че творците, които искат да намерят своя дом в ДНК, трябва да представят проектите си. Тези, които са одобрени, ще разчитат на помощ от страна на Двореца, за да реализират идеите си:

„Изключително много ми допадна тази заигравка с абревиатурата. Намерението ни е да изследваме генетичния материал на съвременните български артистични практики през техните най-ярки артистични отблясъци. И сме поканили в програмата най-интересните творчески почерци и проекти".