НЦИОМ: Изборите за ЕП се възприемат като престижни за България
НЦИОМ: Изборите за ЕП се възприемат като престижни за България / netinfo
Изборите за ЕП се възприемат от избирателите по-скоро като престижни за България, отколкото като важни в личен план, сочат резултати от изследване на общественото мнение на НЦИОМ, оповестени от ръководителя на центъра Лидия Йорданова.

Изследването "Обществени нагласи към избора на народни представители на България в Европейския парламент" е проведено през февруари и в него са били интервюирани 1000 жители на 86 населени места.

Като важни за страната приемат изборите за ЕП 79% от анкетираните. Едва 6 на сто смятат, че предстоящите избори изобщо не са важни за България. Според социолозите, данните показват, че изборите за ЕП са важни основно за политическия елит, доколкото дават възможност за международна легитимация и вътрешнополитическо оцеляване.

Умни и подготвени хора с чисто минало са предпочитаните кандидати, сочат още данните на НЦИОМ. Сред най-важните изисквания за кандидатите е те да не бъдат корумпирани. Според 96% от анкетираните, това е много важно условие.

От анкетираните, 92 на сто смятат, че номинираните не трябва да са замесени в скандали и връзки с престъпни групировки. Същият брой от участниците в допитването смятат за важно кандидатите да бъдат интелигентни и да имат добри идеи за бъдещето на България.

Ако изборите бяха днес, без листите с кандидатите да имат окончателен вид, 22% биха подкрепили листата на БСП, 16 на сто – на ГЕРБ, по 8% подкрепа биха събрали кандидатите на ДПС и "Атака".

Листата на СДС получава подкрепата на 5.2%, 2.5% получава НДСВ, 1.6 - ДСБ, 31% заявяват, че няма да гласуват.